Skulpturerne

FREJA

Freja er Gudinden for kærlighed og frugtbarhed. Hun symboliserer lykke og vækst og er den smukkeste og stærkeste af de nordiske Gudinder, samtidig er hun også høstens Gudinde.
Freja er det nordiske panteons svar på Afrodite. Etymologisk kommer Freja af” frue”, og hun er gudinde for frugtbarhed, forår, lykke og elskov.

Freja har katte som trækdyr for sin vogn, rider undertiden på en galt kaldet Hildesvin, og hun fik fire dværge til at lave guldsmykket Brisingamen, som hun bærer som et brystsmykke. Smykket går i stykker, hvis hun bliver rigtig vred – som da Thor ville have hende gift med jætten Trym. Hun kan også iføre sig en fjederham og flyve som en falk. Forelskede par der ofrer til Freja?

1. maj var hendes og Frejs festdag. Desuden er ugens femte dag frejasdag eller fredag også opkaldt efter hende.

NAT

Nat er nattens og det smukke mørkes Gudinde. Hun rider på hesten Rimfrost, og har sønnen Dag, Den sorte jættekvinde NAT kører en gang i døgnet hen over himmelhvælvingen i sin kærre forspændt sin sorte hest Rimfaxe.

Nat er gift med guden Dellinge, og de har sammen DAG. DAG fik en kærre af sin Mor, og af Odin fik han hesten Skinfaxe, hvis manke lyser og skinner over hele verden – over luft og jord. Der blev også spændt en hest for solen og månen, de måtte løbe hurtigt over himlen, for de var forfulgt af de 2 glubske ulve Akall og Hate, der ville opsluge dem. Vanen Billings mænd beskyttede solen og månen mod de 2 ulve.

Rimfaxe var Nat’s hest. I dens manke var der rim. Duggen som falder om morgenen siges at være skumdräber fra dens og Skinfaxe’s bidsel og bringe.

IDUN

Sagnet siger at Gudinden Idun eller Ydun er gift med Odins og Gunløds syngende og spillende søn Brage. Frugtbarheds- og kærlighedsgudinden Idun har en skål med foryngelsesæbler, som hun deler ud til Gudinder og Guder. Når man spiser af æblerne bliver man et år yngre og holder sig derved evig ung.

I denne skulptur er det træet med æblerne, som hun lever sammen med, hun giver liv til træet, evigt liv til Guder og Gudinder, men egentlig også til træet, som jo lever hundreder af år, hvis de får lov.

Desværre vil der de fleste gange være et menneske, der tager en beslutning om at fælde det og dermed også Idun …

Ro så langt øjet rækker