Moder Jord Parken

Stedet er fyldt med energi, frodighed og virkelyst og er på alle årstider givende at besøge. I den tid vi lever i, med krig og ufred, stress og jag, har vi mere og mere behov for at finde steder, hvor vi kan trække os tilbage og reflektere over livet – glæder og sorger – fortid og fremtid.

I Moder Jord Parken kan man reflektere med inspiration fra naturen, der kan hjælpe med, at bringe os tilbage til vores rødder. Her er plads til reflektion. Enten på de siddepladser, der er etableret rundt i parken, eller medens du går rundt og betragter parkens skulpturer og den dyrefauna, der holder til her. De smukke heste, medvirker også til at give ro til stedet.

De har deres fold i plantagen, hvor de går frit og afmålt nysgerrigt følger med på afstand. Hestene er respektfulde, store og stærke, men også opsøgende, nærværende, samt af og til galoperende lige ind i centrum af Linas inspiration, hvor indtrykkene bliver til de mest fabelagtige bronzeskulpturer af skønne heste. Ligeså vigtige i Parkens fortælling som hestene, er de gamle træer, hvor særligt vandegen ved

Kollerød Å, som løber gennem Parken, inviterer til refleksion. Træelskere vil her have chancen for at give de smukke gamle træer et kærligt klap, mens øret fyldes af lydene fra bladenes leg i vinden og vandets stille rislen i åen.

Parkens muligheder

Ud over at man blot kan besøge Parken og blive ladet op og få alle sanser stimuleret, kan Parken benyttes til mange andre formål og arrangementer. Eksempelvis yoga, teambuilding, meditation, stilleevent osv. Kommuner kan bruge Parken til deres ældre, som kan få en god oplevelse af at bevæge sig rundt mellem skulpturer og beplantning. Eller børnehaverne kan komme på besøg og være med til at plukke æbler og presse saft.

Til Parken knyttes en café hvor man kan nyde the, kaffe og Æbleblomstgårds egen æblemost, kage, en let anretning, etc. I gårdens øvrige bygninger kan der afholdes de nævnte arrangementer, eller man kan holde sit bryllup i meditative rammer et sted i Parken. Det kunne også være en teaterforestilling der foldede sig ud blandt Parkens træer.

Der er uanede muligheder for de aktiviteter der kan tænkes ind i Parken – kun fantasien sætter grænser

Havedammen

Havedammen er Parkens oase og er med sin centrale placering et sted, man naturligt kommer til på sine vandringer rundt i Parken.

Dammen er kranset af naturlige sten af granit fundet i forbindelse med dyrkningen af arealerne. På stenene kan du balancere eller sidde i solen, mens du nyder den livgivende energi, som strømmer ud af bronzeskulpturen ”Friheden”.

Skulpturene

Med bronzeskulpturen ”Friheden” er grundstemningen lagt til mødet med den enestående kunst Parken formidler. Er du forelsket, er du fri til at gå hen og flirte med ”Kærligheden”, og senere kan du vægte denne op med ”Sorg”, ”Glæde”, ”Tilgivelse”, ”Vrede” og ”Omsorg”.

De i alt 7 bronzeskulpturer udført af Kunstnerinde Lina Murel Jardorf udgør tilsammen ”de 7 følelser”, som hylder filosofien om at have mennesket i centrum på dage i såvel sol som skygge.

Vi oplever gennem livet alle følelser – gode og dårlige. Og alle følelser er ok. De er med til at gøre os, til de mennesker, vi er. I Moder Jord Parken møder vi dig, lige hvor du er – i den følelse du har og det nu, du er i. Har du mistet, kan du blive mødt i sorgen – har du modtaget, kan du blive mødt i glæden.

Oversigt over parken

Kærlighed:

Iblandt de smukkeste ting, vi mennesker har i vores liv, er nok vores kærlighed. Den giver mange vidunderlige oplevelser. Hvem kender ikke den dybe, smukke kærlighed og forels-kelsens sommerfugle… Det forunderlige er, at kærlighed er mange ting, kærlighed til den udkårne, kærlighed til barnet, kærlighed til dyret, til naturen og ikke mindst men måske allervigtigst til dig selv.

Glæde:

Her Lina’s tanker med skabelsen af skulpturen glæde:
”Glæde er ikke afhængig af, hvad vi ejer, men hvad vi har evne til
at blive lykkelige over… For mig er glæde meget tæt forbundet
med musik… musik giver mig smukke oplevelser og bringer mig
ind i en verden, hvor der er masser af glade blomster i låget…”
En af de nemmeste smittebærere er ”glæde” – tænk på
de dage, hvor du kan mærke, at din glæde bobler over
– og hvor du så igen kan mærke, hvordan du smitter din
næste med din sprudlende energi.

Håbløshed:

Der vil i blandt være håbløshed, som nemt kan føre til ligegyldighed… og ligegyldigheden sætter os nogle gange i en tilstand, hvor vi lader vores liv i nuet sive ud mellem fingrene på os som fint sand – sekunder og minutter som aldrig kommer tilbage af vores dyrebare tid på Jorden.

Men den eneste, som kan gøre noget ved den tilstand, er ikke samfundet eller andre mennesker… – kun dig selv.

Vrede:

Vi lider, når vi lader følelserne tage over, når vi bliver vrede og hævngerrige, når vi møder modstand. Her er det, vi bør tage fat i følelserne, egoet, jeg’et og styre det til noget positivt og glædeligt. Vrede bør vi acceptere som en del af vores lærdom og udvikling. Vær opmærksom, lad ikke vreden tage over og dermed langsomt æde dig op.

Omsorg:

Omsorg for ikke kun dine nærmeste, men også omsorgen for Jorden, tag f.eks træer – store majestætiske træer – drag omsorg for dem. Selv de små indsatser kan bære stor frugt, opstammede træer er smukkere end fældede træer.

Man har et ansvar, når man ejer et stykke af jorden. Menneskeheden har udråbt sig selv som ejer af træer, buske, blomster og dyr, ejer af Moder Jord? Alt hvad vi gør ved det, vi ejer, er det samme, som vi gør ved os selv…

Sorg:

Vi bliver måske forladt af vores elskede, eller vi mister en af vores hjertets kære, og dermed ryger vi ned i sorgen, men lige netop her, bør vi huske på lyset, lyset fra os selv, vores selvværd, og glæde, det positive i vores liv og natruen.

Moder Jord, som jo nok er en af vores største helbredere, og som vi bør værne om, ligesom vi bør værne om os selv, se det skønne i os selv, elske os selv. Dermed kan andre også elske os…

Frihed:

Hvad er frihed?

Her kunstnerindens tanker: ”For mig er det at være fri at slå dragen ihjel. For dragen er = egoet. Egoet lever af at give os frygt, angst, hævn og magt. Den lille stemme som er inde i os alle, som punker os og bliver ved at knevre løs, om alt det vi finder uretfærdigt.

Hvis vi dræber dragen eller i hvert fald paralyserer den, så er vi fri, fri af egoet… fri til at svømme i havet, fri til at ride på bølgerne, følelsen af frihed giver selvværd… og så er vi tilbage til, at vi skal elske os selv, før vi kan bede andre elske os.”